Пребарувај по датум:
2010-02-12

Црвен крст во Трчај Петко

Црвен крст на град Скопје, ЦКА-ПХВ канцеларија се претстави во едукативна деца за деца и млади Трчај Петко.

Во шеесетминутната емисија се обидовме да им кажеме на најмладите кога се станува член во Црвениот крст  и како може да изработуваат проект за добробит на заедницата. Накратко беа презентирани три проекти, еден од клубот на млади на Црвен крст на град Скопје, еден од Црвен крст Карпош и еден сработен од младите во Црвен крст Неготино. Преку презентација на истите се обидовме да ги мотивираме и охрабриме најмладите и тие да прават херојски дела

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.