Пребарувај по датум:
2013-08-15

Донација од АРМ

Во пресрет на 18 Август, ден на Армијата на Р. Македонија, преку Црвениот крст на град Скопје реализирана е донација на облека и обувки за потребите на ранливите категории насление.

Истата е собрана по иницијатива на припадниците на АРМ при полкот за Специјално операции (Ренџери и Волци) кои оваа активност традиционално ја организираат во знак на солидарност и помош за социјално ранливите корисници.

Oблеката и обувките ќе бидат наменети за лицата кои го посетуваат пунктот за бездомници на Црвен крст во Момин поток, како и за  лица/ семејства кои имаат потреба од ваков вид помош.

Оваа иницијатива на АРМ на РМ е уште еден позитивен пример во нашата заедници за потребата од меѓусебна помош и градење на релации кои се позитивен пример во опкружувањето.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.