Пребарувај по датум:
2024-06-27

Летен камп

Во периодот од 17-21 јуни,  во Тренинг центарот „Солферино“ – Струга, Црвен крст на град Скопје го организираше традиционалниот летен камп за лицата од Украина кои се со привремен престој во нашата земја. На кампот учествуваа 20 деца со придружба на еден родител, како и волонтери од Клубот на млади на ЦКГС, психолози и преведувач.

Од страна на стручниот тим и волонтерите реализирана беше програма која содржеше многубројни активности за децата (сликарска работилница, работилница за рачни изработки, рекреативни активности и сл.), додека за возрасните се одржаа неколку работилници за ПСП.

Нескриено беше задоволството и радоста кај децата и возрасните кои имаа одлична можност да се запознаат, дружат, разменат искуства, да си дадат поддршка едни на други и секако да заминат побогати со уште едно позитивно искуство .

Активноста е реализиран како дел од проектот поддржан од Меѓународна федерација на Црвен крст и Црвена полумесечина.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.