Пребарувај по датум:
2020-11-30

Награди и признанија на полето Крводарителство

Црвен крст на град Скопје, традиционално, по повод 13 Ноември, доделува награди и признанија на полето унапредување на крводарителството на територија на град Скопје за минатата, 2019 година. Оваа година, признанија добија:

Звонко Васев ( ООЦК Центар) – Крводарител со најголем број евидентирани крводарувања

Маја Филипчева (ООЦК Карпош) – Мотиватор со постигнати најдобри резултати на полето крводарителство и унапредување на крводарителството во текот на 2019 година

МВР Центар за обука кадри (ООЦК Гази Баба) – Работна организација со постигнати најдобри резултати на полето крводарување за 2019 година

СЕПУГС Васил Антевски Дрен – Образовна институција со постигнати најдобри резултати на полето крводарување за 2019 година

Един Халим (ООЦК Чаир) – Најуспешен млад крводарител (со најмногу евидентирани крводарувања до 25 годишна возраст )

Слаѓана Јанчева (ООЦК Гази Баба) – Крводарителка со најмногу евидентирани крводарувања

ООЦК Чаир со најуспешна реализација на годишниот план за крводарување

Поради состојбата со Ковид-19, оваа година чинот на доделување на признанија се раелизираше на 25.11  во големата сала на Црвен крст на РСМ.

Честитки до сите наградени, позитивен пример во нашата зедница.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.