Пребарувај по датум:
2024-05-27

Посета на делегации

Во периодот од 14 до 18 мај, Црвениот крст на град Скопје беше домаќин на  неколку делегации: Баварски Црвен крст (Нирнберг), Швајцарски Црвен крст , Telealarm и Skyresponse. Фокусот на посетата беше  спроведувањето на услугите помош и нега во домот, итно копче и посебниот превоз. Во изминатите години од сите нив добивавме голема поддршка во воспоставување и имплементација на овие услуги.

За време на посетата се реализираа неколку работни состаноци и средби со цел размена на искуства и планови за идни чекори во развој на овие услуги.

Освен тоа делегациите имаа можност да ги посетат и останатите сервиси и услуги кои ги нуди Црвениот крст на град Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.