Пребарувај по датум:
2015-01-07

Предновогодишен настан „Да споделиме радост“

Како дел од заедничка хуманитарна акција на Црвен крст и ЕВН Македонија „Да споделиме радост“

Црвениот крст на град Скопје на 12 Декември организираше Новогодишен настан за 100 деца со посебни потреби, деца со воспитно социјални проблеми и деца од ранливи категории семејства во Театарот за деца и млади.

Театарска претстава беше реализирана и на 26 Декември во ДХО Даре Џамбаз и на истата беше изведена тетарската претстава Замрзнатиот дворец во ноќта на волшебствата по сценарио и режија на Татјана Гоговска.

На предновогодишниот настан присуствуваа децата од специјалното училиште Златан Сремац, децата од центарот во Топаанско поле МИР како и дечиња од семајства на лекувани алкохоличараи. За сите нив, по завршување на претставата, беа поделени подароци подготвени од Црвен крст и ЕВН Македонија.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.