Пребарувај по датум:
2022-12-14

Твининг програма

Во рамките на Твининг програмата со Норвешки Црвен крст-Телемарк, се реализираше состанок на кој се направи евалуација на активности за 2022 година како и план на дејствување за 2023 година. Тимот кој престојуваше во Норвешка имаше можност да посети неколку Општински организации и да се сретне со волонтери. На средбите се разменија искуства, добри практики кои придонесуваат за соработката, волонтерските приказни кои секогаш мотивираат и инспирираат.  Се посети и пунктот за дистрибуција на облека за Украинските бегалци кои престојуваат во Телемарк со цел да се види системот кој тие го имаат создадено, а прилагоден на потребите на лицата.

Во месец јануари 2023 година, тим на нашите пријатели од Норвешка ќе престојува во Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.