Пребарувај по датум:
2013-03-13

Во пресрет на 8-Ми Март

Во пресрет на 8-ми Март , Меѓународниот ден на жената, Црвениот крст на град Скопје со поддршка на волонтерите во организацијата ќе посети неколку институции и за припадничките на женскиот пол ќе донира подароци.

Клубот на млади на Црвен крст на град Скопје , традиционално ја продолжува соработката со здружението „Животна искра„, во насока на поддршка кон жените оперирани од канцер кои се наоѓаат на лекување на Клинички центар.

За околу 100 пациентки на Онкологија , волонтерите на 8-ми Март подарија пригодни подароци обезбедени како донација од а.д. ЕВРОПА- Скопје, а во активноста се приклучија и ученици од Американски училишта НОВА кои подарија рачно изработени честитки.

Посетата е во знак на поддршка во нивната борба против канцерот, но и со порака до јавноста за подигнување на свеста кај сите возрасни групи за подигање на свеста за превенција и навремено дијагностицирање на ова заболување.

Младите од клубот, во рамките на Националната ЦКА ПХВ програма , реализираа  посета на Домот за стари лица Мајка Тереза – Злокуќани и за сите 60 жени кои престојуваат во домот подарија честитки изработени од учениците од ОУ Круме Кепески и младите од клубот, а се донираа и мултивитамински препарати обезбедени преку Синерџи- Скопје.

Во знак на внимание по повод празникот 8-ми Март, Црвениот крст на град Скопје донираше подароци за 55 жени кои се на издржување на затворска казна во КПД Идризово. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.