Пребарувај по датум:
2023-05-08

08 Мај, Светскиот ден на Црвен крст и Црвена полумесечина

По повод 08 Мај, Светскиот ден на Црвен крст и Црвена полумесечина, Црвен крст на град Скопје организираше јавен настан во соработка со 5-те ООЦК на територија на град Скопје, како и со Лукоил, Македонски пошти, СВР Скопје. Беше промовирана новата поштенска марка и беше спроведена теренска вежба – укажување на прва помош од страна на учесниците во сообраќајот/возачите.

На централната локацијата свое обраќање имаше претседателот на Црвен крст на РСМ, г. Ромел Велев како и директорот на Македонски пошти г-ѓа Бујаре Абази.

На овој ден ја истакнуваме хуманитарната заложба на поединците во заедницата кои честопати се првите кои подаваат рака и ги поддржуваат оние на кои им е потреба помош. Слогонот под кој дејствуваме оваа година е “Сѐ што правиме, правиме од срце”.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.