Пребарувај по датум:
2023-09-18

152 крводарувања

Секоја година традиционално ја организираме крводарителската и прехранбено собирната акција во соработка со Американската амбасада во Скопје. Истата има за цел да го одбележи 11 Септември, Американскиот Национален ден на служба и сеќавање, но и да поттикне солидарност, меѓусебно разбирање и поддршка во нашата заедница. Оваа година, на 13 септември акцијата беше организирана со поддршка на Црвен крст Чаир, во просториите на Амбасадата каде 152 крводарители даруваа крв од кои најголем број припадници на АРМ и МВР. Голем број од партнери, соработници и институции ја искористија можноста и даруваа храна која понатаму ќе биде дистрибуирана за семејства во социјален ризик.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.