Пребарувај по датум:
2021-10-22

#31CKAPHV

На 21.10.2021 се оддржа #31CKAPHV онлајн работилница со наслов „Стереотипи и демократија“. Истата беше реализирана од страна на ПХВ инструктор Весна Tерсиоска. Воведот го даде Григор Јаковлевски од Црвен крст на град Скопје. Учествуваа 45 учесници, волонтери од различни ООЦК, наставници и заинтересирани учесници. Од присутните кои ја пополнија евалуација во форма на анкета преку која ја евалуираа работилницата 89% се изјаснија дека работилницата е многу корисна, 94% дека е многу интерактивна, и 89% се изјаснија дека работилницата е интересна. Сите, односно 100% би ја препорачале работилницата на своите врсници.

Некои од коментарите се:

“Динамична, ефикасна, корисна“

“Едно огромно браво и благодарност до Весна за одличната презентација и трудот вложен во подготовка на истата.“

“Една од најинтересните работилници досега!“

За сите оние кои не беа во можност да бидат дел од работилницата, можете да ја проследите на следен линк:

https://www.youtube.com/watch?v=f4yDM4RdUYs

#phv2021 #31rabotilnica #crvenkrst

Продолжуваме заедно!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.