Пребарувај по датум:
2021-02-26

58 ноќевања во прифатилиштето во Момин поток

Во периодот од 31 декември 2020 до 19 февруари 2021 година кога Скопје го зафатија екстремно ниски температури, Прифатилиштето за бездомници во Момин поток беше отворено за преноќување секој ден од 20:00 часот навечер до 08:00 часот наутро.

Вкупно беа реализирани 58 ноќевања од страна на вкупно 7 бездомници кои воедно добиваа и оброк со топол чај.

Воедно беа ангажирани тимови кои беа 24 часа спремни да реагираат на терен по дојава на лица најдени на улица во лоша здравствена состојба од страна на граѓани, полиција и слично. На терен беа реализирани 6 интервенции. Лицата кои беа посетени, потоа беа сместени во прифатилиштето или пак за оние кои имаа свои дом беа транспортирани до своите домови.

На лицата кои при теренска интервенција одбија да преноќат во прифатилиште им беа поделени вреќи, ќебиња, капа, шал, ракавици, топол оброк и топли напитоци. Од дојавените бездомници детектирани на терен, 4 бездомни лица беа транспортирани од страна на Црвен крст до транзитната соба во прифатниот центар Чичино село.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.