Пребарувај по датум:
2015-11-30

70 години Црвен крст на град Скопје

Оваа година Црвен крст на град Скопје одбележува 70 години од формирањето,  70 години раст и развој.

Низ годините активностите се менувале, но трагите за работата и ангажираноста на волонтерите и професионално ангажираните лица во Црвен крст, останати се во времето засекогаш. Во него се вградени активности и плејда професионално ангажирани лица и волонтери кои  давајќи дел од себе градат организација која се темели на хуманост, безусловна помош и поддршка кон другите.

 Во рамки на одбележувањето на големиот и значаен јубилеј, на 30.11 во просториите на театар Комедија се реализираше настан –театарска претстава која ја изведоа волонтерите од клуб на млади на Црвен крст на град Скопје по сценарио на Снежана Конеска Руси како и доделување на награди и признанија-јубилеен златен знак.

Ова признание му е доделено на г. Коце Трајановски (градоначалник на град Скопје), г. Ариф Мохамед (шеф на УНХЦР канцеларија), г. Живко Мукаетов (Алкалоид), г.Саит Саити (почесен претседател на Црвен крст на град Скопје и г. Деан Стојковски (волонтер).

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.