Пребарувај по датум:
2023-11-21

Активност за поддршка на лицата од Украина

Во детското катче на Црвен крст на град Скопје, каде организираме активности со лицата од Украина со престој во РСМ, нашите соработници од Institute-македонски бренд на медицинска козметика ни овозможија едно поинакво искуство. На заедничка работилница, се изработуваа крема за нега на кожа и балзам за уста. Интересно и необично искуство и за повозрасните и за децата беше процесот на подготовка на препаратите за нега, а секако не изостана и дружењето со волонтерите.

Во рамките на проектот за поддршка на лицата од Украина во нашата држава, се имплементираат низа активности насочени кон помош и полесна социјализација во општеството, со крајна цел олеснет престој во РСМ и овозможување на адаптација во новата средина.

Активностите за помош и поддршка на лицата од Украина континуирано се реализираат преку проектна поддршка од Швајцарски Црвен крст и ИФРЦ.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.