Пребарувај по датум:
2019-08-07

Активности на Центарот за безбедност на вода на ЦК на град Скопје

Центарот за безбедност на вода при Црвен крст на град Скопје во текот на месец јули имаше ангажирано 50 лица – сертифицирани спасители на затворени води и медицински персонал. Во периодот од 3 јуни до крајот на месец јули, евидентирани се над 550 интервенции и асистенции на 9 водените површини, на кои има ангажирано лица од страна на Црвениот крст на град Скопје. Од водените површини се извлечени 53 активни давеници кои се на возраст од 3 до 38 години. Извршени се и 20 транспорти до Ургентен центар.

Обучените спасители продолжуваат со редовни дежурства на водените површини со цел грижа за безбедноста на капачите, со апел до сите посетители на базените да ги следат препораките за однесување како и советите и насоките од нашите ангажирани лица.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.