Пребарувај по датум:
2023-04-15

Бајрамски цвет

Шеста година по ред Црвен крст на град Скопје во соработка со СУГС “Цветан Димовја организира активноста Бајрамски Цвет.

Во маркетот Рамстор-Топанско Поле, е поставено дрвото, а на картичките во форма на цвет се запишани желбите на лицата со попреченост кои го посетуваат центарот за индивидуална терапија ,,Dua Ylberin.

Ги покануваме сите хумани граѓани кои ќе го посетат маркетот да остварат некоја од желбите. Идејата е заедно да им го разубавиме празникот Рамазан Бајрам но и ја поттикнеме јавната свест за нивна полесна интеграција во општеството.

Заедно можеме повеќе!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.