Пребарувај по датум:
2022-01-31

Благодарници за волонтерите од заедницата

По повод заминувањето на 145 евакуирани лица од Авганистан од хотелот Белви, Црвен крст на град Скопје организираше свечено доделување на благодарници и писма за препораки за волонтерите од заедницата како и за сите наставници кои беа дел од неформалното образование за деца и возрасни.
Во текот на нивниот петмесечен престој во РСМ, Црвен крст на град Скопје континуирано работеше на нивна поддршка и хуманитарна асистенција со што грижата по заминувањето на лицата од хотелот Белви продолжува и во останатите објекти каде се уште се сместени останати лица од Авганистан.

Им посакуваме среќен пат во Канада и успешен живот во деновите што следаат.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.