Пребарувај по датум:
2015-05-14

ЦКА-ПХВ проекти Црвен крст на град Скопје

Волонтерите од клуб на млади на Црвен крст на град Скопје, како дел од Националниот проект на Црвен Крст на Република Македониja – ЦКА ПХВ (Црвен крст во акција – Промоција на хумани вредности), изработуваат мали проекти за добробит на заедницата во која живееме.

Прават мали, но големи нешта… реновираат домови на социјално загрозени семејства, помагаат на болни деца, овозможуваат социјализација и дружење на лица со посебни потреби и сл.

Младите волонтери, поттикнати од реалните потреби на заедницата во која живееме, реализираа мали ЦКА ПХВ проекти преку кои помагаме на 5 социјално ранливи семејства и дневен центар за деца од улица . Низ изминатите месеци реализирани беа хуманитарни концерти, забава, хуманитарна претстава, собирни акции, донации од фирми и компании со цел помош и подршка онаму каде што е потребно.

И овогодинешниот циклус за волонтерите од клуб на млади е одлична алатка за нивно регрутирање во рамките на организацијата како и мотивација за понатамошно активирање во рамките на Црвениот крст на град Скопје. Волонтерите преку активностите на терен научија повеќе за потребите на заедницата, променија многу нешта во неа, но направија промена и во нивната дневна рутина и прераснаа во свесни млади личности.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.