Пребарувај по датум:
2011-08-30

Црвен крст и Пиволенд

Црвен крст на град Скопје и ова година ќе земе учество на овогодишен гурмански викенд-Пиволенд.

На случувањето ќе биде промовирана кампањата Не пиј додека возиш (don’t drink and drive). Кампањата има за цел да ги алармира младите за поврзаноста на конзумирање на алкохол и голем процент на сообраќајни незгоди.
На истиот настан ќе се промовира и новата кампања за собирање на користена облека, каде треба да се достави облеката и на кој начин истата треба да биде спакувана.
Клуб на млади на Црвен крст на град Скопје ќе бидат присутни на штандот на Црвен крст каде што ќе ги делаат флаерите и доколку некој достави облека истата ќе биде превземена.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.