Пребарувај по датум:
2023-10-02

Црвен крст на град Скопје беше дел од програмата Week Without Walls на Меѓународното училиште НОВА

Црвен крст на град Скопје беше дел од програмата Week Without Walls на Меѓународното училиште НОВА. Во период од два дена, повеќе од 70 ученици волонтираа во Црвениот крст и дадоа свој придонес во сортирање, средување и пакување на храна и облека во магацините во Момин Поток.  Една недела претходно, во самото училиште беше организирана собирна акција за храна, облека и хигиенски производи кои понатаму беа доставени во магацин и истите беа спакувани од страна на учениците.

Пред започнување на настанот, на учениците и нивните професори им се одржа дисеминациска сесија со цел запознавање со организацијата, мисијата, улогата на амблемот како и активностите кои се спроведуваат во земјата.

Облеката ќе биде доставена во Копче од каде постои систем на донирање, а храната за лицата во социјален ризик.

Заедно сме посилни!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.