Пребарувај по датум:
2013-06-19

ЦРВЕН КРСТ НА ГРАД СКОПЈЕ И ЗДРАВСТВЕН ДОМ СКОПЈЕ ЈА ОФИЦИЈАЛИЗИРАА СВОЈАТА СОРАБОТКА

На 05ти Јуни оваа година во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ официјално започнуваат активностите кои Здравствениот Дом Скопје и Црвен крст на град Скопје заеднички ги зацртаа со потпишувањето на Меморадумот за соработка кој се случи минатата недела.

Првата активност е посветена на пензионерите и истата предвидува континуирани здравствено-превентивни мерења за оваа ранлива категорија кои ќе се организираат во Дненвиот центар за стари лица во ДХО Даре Џамбаз и ООЦК Чаир секоја прва среда и четврток во месецот во период од една година.

Корисниците во тие денови во периодот од 08-11 часот ќе имаат можност да го прверат нивото на шеќер во крвта, крвниот притисок и да добијат антропометриски мерења како и совет од тим на медициснки персонал составен од доктор, лаборант и медицинска сестра.

За дополнителни информации секој заинтересиран може да се јави во простроиите на Дневниот центар за стари лица на 3228 -347.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.