Пребарувај по датум:
2008-06-13

ЦРВЕН КРСТ ОБЕЗБЕДИ ДУШЕЦИ ЗА СПИЕЊЕ

Црвениот Крст на град Скопје, во соработка со Дормео, обезбеди  душеци за спиење за Институтот за белодробни заболувања кај децата- Козле.

Душеците се изработени од најсовремени материјали со кои децата пациенти ќе добијат квалитетен и здрав сон, подобар болнички престој и побрзо закрепнување.
Институтот ја прими донацијата на 4 Јуни 2008, и истата е намената за децата пациенти на Одделот за астма и интензивна нега. Идејата за оваа акција доаѓа од огромната потреба за заменување на старите и дотраени душеци, кои на овој оддел се уште од 1965-тата година.
Новите душеци се ортопедски и анатомски обликувани, имаат памучни преслеки со импрегнирана Актигард заштита која штити од паразити и бактерии и токму затоа се идеални за оваа целна група.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.