Пребарувај по датум:
2022-07-18

Црвениот крст на Република Северна Македонија, започнувајќи од 15 јули 2022 година, ги отвори телефонските линии за донации 143 400 за корисниците на Телеком и А1

Црвениот крст на Република Северна Македонија, започнувајќи од 15 јули 2022 година, ги отвори телефонските линии за донации 143 400 за корисниците на Телеком и А1, со цел прибирање на средства за продолжување на потрагата по нашиот сограѓанин Мартин Јовановски во Халкидики, Република Грција.
Веста за потрагата на тројцата македонски државјани во Халкидики, од кои двајца се спасени, длабоко ја погоди јавноста и населението и во двете земји.

☎ Се повикуваат сите хумани граѓани кои сакаат да помогнат во прибирањето на средства за продолжување на потрагата да се јават на објавениот број и заедно да помогнеме потрагата по Мартин Јовановски да продолжи.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.