Пребарувај по датум:
2023-03-20

Да бидеме подготвени

Црвениот крст на град Скопје на 20 март спроведе симулациона вежба -Евакуација на ученици, повредени и персонал во случај на земјотрес и пожар во OОУ “Браќа Миладиновци”- во општина Аеродром.

Во реализацијата на оваа активност, свој придонес дадоа волонтерите од Тимoт за одговор при катастрофи, со два тима, кои симулираа пребарување, спасување и евакуација на повредени лица.

Целта на вежбата е проверка на процедурите за евакуација во СУГС ” OОУ Браќа Миладиновци ” како и спроведување на интерниот план за заштита и спасување од елементарна непогода.

Во реализација на вежбата придонес дадоа и припадниците на ПСОН Аеродром и Противпожарна бригада Скопје.

Заедно можеме повеќе!

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.