Пребарувај по датум:
2020-12-30

Да споделиме радост

ЕВН како општествено одговорна компанија и оваа година  донираше пакетчиња на оние на кои поддршката и вниманието им се најмногу потребни. Волонтерите на Црвен крст поделија новогодишни пакетчиња ученици и деца од социјално загрозени семејства , како и инстиуции кои згрижуваат деца и млади со посебни потреби. Празниците се период кога секој треба да се чувствува исполнето и среќно , а на нив се радуваат најмногу децата. Големо е задоволството кога радоста се споделува и се гледа насмевката на нивните лица кои беа пресреќни поради пакетчињата кои ги добија.

Уште една голема благодарност до ЕВН Македонија за успешната соработка.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.