Пребарувај по датум:
2012-01-08

Да споделиме радост

Новогодишните празници се голема радост за најмладите, а токму преку донацијата на новогодишни пакетчиња во рамките на акцијата Да споделиме радост

поддржана од ЕВН Македонија, внесовме радост и топлина кај повеќе дечиња.

На територија на град Скопје доделувањето на новогодишните пакетчиња беше на 29.12 во просториите на ДХО Даре Џамбаз (сала 1).
На настанот беа присутни децата од Сојузот на глуви, специјалното училиште за лица со оштетен слух Партениј Зографски, децата ромчиња од дневниот центар Ш. Оризари, децата од интернатот Љубанци (бездомници) , децата од интернатот Чичино село, децата со вродени срцевосадови заболувања.
За самото случување театарската група на актерката Снежана Коневска Руси, изведе детска Новогодишна претстава со Дедо Мраз, а на самиот крај пристигна и Дедо Мраз кој ги додели пакетчињата.
Со ова донација беа опфатени 200 деца.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.