Пребарувај по датум:
2008-05-09

ДЕСЕТ НОВИ ОСПОСОБЕНИ КАДРИ ЗА ВОДА И САНИТАЦИЈА

Црвениот крст на Република Македонија во соработка со Австрискиот Црвен крст од 1 до 8 мај организираше регионален  тренинг- курс за вода и санитација во Мариово.

Општинските тимот за одговор при катастрофи се здобија со по два обучени волонтери за вода и санитација.
Тренинг курсот се реализираше преку теоретскиот и практичниот дел што значеше прочистување на загадена вода. Секој учесник на крајот доби сертификат за здобиената едукација.
Тимот за логистика од ЕОК на ЦКРМ ја подигна Шаторската населба каде беа сместени слушателите и ја подготвуваа исхраната за сите осум дена во подвижната кујна.
Тимот за вода и санитација се вклучија кака инструктори во оспособувањето на новите членови.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.