Пребарувај по датум:
2020-01-24

Дисеминација за корисниците од Дневниот Центар “Пролет”

Во рамки на Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години “Пролет” се реализираше дисеминациска сесија за сите корисници кои го посетуваат дневниот центар.

На обуката која беше поразлична од останатите и приспособена баш за оваа категорија на лица, присуствуваа 6 корисници и истите имаа можност подобро да се запознаат со значењето на Црвениот крст и работата на Црвениот крст.

Дневниот Центар преку организирање на креативни работилници и едукации има за цел социјализација и интеграција на лицата со интелектуална попреченост во општеството.

Дневниот центар “Пролет ” активно работи секој работен ден од 08:00 до 16:00 часот, со локација на ул. Пролет бр. 39, до Веро Џамбо

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.