Пребарувај по датум:
2008-05-20

Дисеминација за млади

Во рамките на проектот Придружи ни се биди пријател на химаноста кој за цел има привлекување и задржување на младите волонтери во редовите на организацијата  се одржа обука за дисеминација.

Целта беше претставување на организацијата на младите волонтери преку темите за принципите на Движењето, Женевските конвенции, преку доближување на ликот и  делото на основоположникот на Црвениот крст Анри Динан. Обуката е спроведена преку интерактивен пристап кои им е близок на младите луѓе бидејќи самите се директни учесници во вежбите. На оваа обуката присуствуваа околку 40 младинци кои понатака ќе се доусовршуваат во одредени области.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.