Пребарувај по датум:
2014-12-22

Дисеминација за најмладите

100 ученици од основно училиште “11 Октомври” ги посетија просториите на Црвениот крст на град Скопје и Општинската организација на Црвен крст Центар.

Учениците се запознаа со амблемот, гледаа едукативен филм за принципите на Црвениот крст, го посетија просторот на Дневниот ценатар за стари лица и се запознаа со процесот и начинот на дарување на крв во Центарот за доброволно дарување на крв. На крајот добија листови за боење како и честитки на кои можаат да ги запишаат своите Новогодишни желби. Едукациите продолжуваат, со цел доближување на знакот и улогата на Црвениот крст за најмладите и потиикнување на хуманоста како основна вредност на секој човек. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.