Пребарувај по датум:
2017-06-01

Дисеминациска сесија

Дисеминациска сесија во рамките на недела на Црвениот крст

Во рамките на проектот „ Училишните клубови за едукација и превенција на Црвен крст на град Скопје“ поддржан од град Скопје, а поврзани со недела на Црвениот крст на РМ, изминатата недела беа организирани две дисеминациски сесии за професори и одговорни ученици. Вкупно 15 лица беа дел од едукациите преку кои учесниците се запознаа со историјатот на организацијата, принципите на организацијата, амблемот кој се употребува како и Женевските конвенции. Во вториот дел беа опфатени активностите кои се реализираат во нашата земја како и можностите кои им се отвараат преку едукации, кои може да се спроведат во самите училишта.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.