Пребарувај по датум:
2020-01-20

Доделување на сертификати за успешно завршена обука за негуватели на стари и немоќни лица 2020

Обуката се реализираше во рамки на проектот:  ,,Зголемување на вработливоста на жени Ромки во град Скопје’’, поддржан од страна на граѓанското здружение ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување преку Програмата за регрантирање во рамките на ЕУ проектот: Отвораме можности. По успешно завршување на обуката која започна на 17.09.2019,  10 негуватели  успешно се стекнаа со сертификати за негуватели на стари и немоќни лица. Свеченото доделување на сертификати се оддржа на 15.01.2020 во просториите на Црвениот крст на РСМ.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.