Пребарувај по датум:
2022-08-17

Донација на сокови од ГЕМАК- ТРАДЕ

Компанијата Гемак Траде донираше 10 000 парчиња сокови од 0,2 л, на Црвен крст на град Скопје. Оваа донација е наменета за ранлви категории на лица, со кои во континуитет ги помага Црвениот крст.

Преку мрежата на општински организации на Црвен крст на територија на град Скопје и социјалните сервиси донацијата ја дистрибуиравме до лицата во социјален ризик, деца на улица, бездомни и лица од трета доба, мигранти и во институции кои згрижуваат ранливи категории на лица.

Се надеваме дека ваквиот пример ќе биде поттик за идни соработки за развој на општествената одговорност и филантропијата во нашата земја.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.