Пребарувај по датум:
2012-06-18

Донација од Меѓународни училишта НОВА

Бездомиците кои го посетуваат пунктот за бездомници на ЦК во Момин поток, минатиот петок добија донација во храна од страна на Меѓународните училишта НОВА.

Станува збор за добро конзервирана храна која ќе може да се користи во текот на целото лето.
Минатата година Училиштата НОВА ја добија втората награда во проектот Hike for hunger-Хуманитарно искачување.
Истото претставува меѓународна иницијатива во која се вклучени 20-ина училишта за одбележување на недела на гладта.
Дел од средствата се наменети за ранливи категории на граѓани.
Заради добрата соработка која училиштето ја има со Црвениот крст на град Скопје, дел од средствата се наменети токму за бездомниците, категорија која Црвениот крст ја поддржува во соработка со градот Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.