Пребарувај по датум:
2023-12-22

Дружба и креативност

Заедничко дружење и убави моменти имаа штитениците од Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 г. „Пролет“ и лицата од Украина со престој во нашата држава. Во просториите на нашите пријатели и поддржувачи Мериот хотел- Скопје, декорираа прекрасни колачи изработени за празникот Свети Никола кои ја поттикна креативноста кај сите присутни. За сите нив, вработените во хотелот поделија новогодишни пакетчиња, им посакаа среќни празници со желба и понатаму да се дружат со нашите штитеници и корисници на услуги и заедно да поминуваат незаборавни моменти кои ќе го разубават нивното секојдневие.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.