Пребарувај по датум:
2008-03-30

Екскурзија со лицата од дневниот центар Порака

Во рамките на одбележувањето на денот на пролетта и екологијата 21.03 младите на Црвен крст на град Скопје, реализираа активност со лицата од дневниот центар за лица со интелектуална попреченост Порака.

Поради лошите временски услови на самиот ден, истата се реализираше на 29.03.2008 г. Активност со младите и лицата од Порака беше проследена со неколку помали активности со една цел- грижа и унапредување на нашата животна средина. Имено во кругот на центарот Даре Бомбол на Средно Водно се спроведе чистење и уредување на просторот со нови садници и украсно цвеќе. Младите на ЦК на град Скопје и лицата од Порака заедно се погрижија за фарбањето на оградата , клупите и останатите дрвени површини, а дел од нив за садењето. По завршување на оваа активност следеше прошетка во опкружувањето на падината Водно, дружење и натпревар во трчање, проследени со многу смеа и убаво поминати моменти

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.