Пребарувај по датум:
2008-07-03

ERU Австрија

Од 21 до 29.06.2008година во Лаубег, Австрија се одржа меѓународен ERU тренинг семинар организиран од страна на Австрискиот Црвен Крст, на кој учество земаа и тројца претставници на Македонскиот Црвен Крст

Тренинг семинарот се оддржа во тренинг центарот на АЦК, а самиот тренинг семинар опфаќаше дистрибуција на вода, модули за прочистување на вода, масовна санитација, користење на ScanWater системот за прочистување на вода, микробиолошко и хемиско тестирање на вода, како и поврзување и монтирање на OxFam танкови во случај на катастрофа. На крајот на тренинг семинарот, тројцата наши претставници се здобија со сертификат со кој станаа членови на меѓународниот Water and Sanitation ERU (Emergency Response Unit).

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.