Пребарувај по датум:
2022-03-18

Годишно собрание на Црвен крст на град Скопје

На 15 март, Црвен крст на РСМ-Црвен крст на град Скопје го одржа своето годишно извештајно собрание на кое беше презентиран и усвоен наративниот и финансискиот извештај за 2021 година. Настанот се реализираше кај нашите пријатели во Музејот на Фондот на Холокаустот. Во свечениот дел на собранието беа доделени благодарници на поединци и институции кои дадоа придонес и поддршка во реализација на програмите и активности на Црвен крст на град Скопје за 2021 година. Благодарници добија:

Хазрад Омар, Цветанка Несторовска, Др. Кристина Трајчева Шинделар, Др. Марија Мицевска,  Тамара Брнзевска, Limak Skopje Luxury Hotel, Silk Road Bank, ОКТА а.д. Скопје, Макстил, QSI International School of Skopje.

Уште еднаш искажуваме благодарност до сите нив и продолжуваме заедно и во 2022 година.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.