Пребарувај по датум:
2012-06-13

Градски натпревар по ПП за подмладок

Црвен крст на град Скопје, по четврти пат организираше градски натпревар по Прва помош на категорија подмладок за најуспешните три екипи, од секоја општинска организација на Црвен крст на територија на град Скопје.

Со цел мотивација на ова категорија, се организира градски натпревар каде првите три екипи од 5-те ООЦК на територија на град СКопје се натпреваруваат меѓу себе.
Натпреварот се одржа на 07.06.2012 годин на Ул. Македонија пред Спомен куќата на Мајка Тереза, од 09:00 до 13:00 часот, по што следуваше прогласување на победниците.
Оваа година учествуваа 13 екипи од 5-те ООЦК на територија на град Скопје и една екипа од бегалците од Косово кои учествуваа ревијално.
Најуспешна екипа беше екипа од ОУ Гоце Делчев од ООЦК Центар со вкупно усвоени 614 бодови.
Целиот настан беше под покровителство не Компанијата за мобилна и фиксна телефонија ОНЕ.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.