Пребарувај по датум:
2022-03-07

Грижа за заедницата

Државна лотарија на Република Северна Македонија и понатаму продолжува со грижа и поддршка во заедницата, посебно за оние на кои таа им е најпотребна. Овојпат во рамки на заедничката хумана акција се донираа витамини за лица со попреченост односно корисници на дневниот центар за лица со церебрална парализа и центарот за лица со интелектуална попреченост ,,Пролет”. Државна лотарија преку издвојување на процент од целокупната продажба на инстант лозови од играта на среќа инстант лотарија ,,ЕКО СКУТЕР” како и секогаш ја покажува својата општествена одговорност, но изминатиот период најмногу со акцент на здравјето како приоритет на секоја индивидуа.

Им благодариме за континуираната поддршка, а соработката продолжува и понатаму.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.