Пребарувај по датум:
2020-05-26

Хуманитарна помош за стари и изнемоштени лица по повод празникот Рамазан Бајрам

На 21 мај во рамките на социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” а по повод претстојниот празник Рамазан Бајрам се поделија 50 пакети храна и 50 пакети хигена за 50 социјално загрозени корисници од дневниот центар и корисници од домашни услови од општина Сарај.
Со оваа хуманитарна помош се прави придонес и дополнителна поддршка во континуитет за нашите корисниците, а е од особена важност во време на вонредна состојба.
Социјалниот сервис е поддржан од страна на Град СкопјеFondacioni Albiz и Швајцарски Црвен крст.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.