Пребарувај по датум:
2017-06-01

Хуманитарни акции на децата со оштетен вид

Во рамките на Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот, во Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен крст на град Скопје се организираат неколку хуманитарни акции. Се реализираат хуманитарни базари на ракотворби, отворени од 30ти мај до 01ви јуни пред Универзитетот на Југоисточна Европа, на 29ти мај и на 5ти јуни во Трговскиот центар Рамстор Мол и на 1ви јуни во трговскиот центар Капитол Мол. Рачните изработки се направени од децата со оштетен вид и волонтерите на Црвен крст на град Скопје. Граѓаните во овие неколку дена ќе имаат можност да донираат средства со купување на рачните изработки и на тој начин индиректно да учествуваат во реализација на ЦКА-ПХВ проектите. Со собраните средства децата со оштетен вид ќе санираат купатило на едно социјално загрозено семејство, а воедно и ќе реализираат кампања за подигање на свеста на граѓаните за потребите на лицата со оштетен вид. Преку програмата на Црвен крст во акција – Промоција на хумани вредности децата со оштетен вид се обучуваат како да бидат активни членови на заедницата и да помагаат на други ранливи групи во општеството и да имаат активна и квалитетна дневна рутина.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.