Пребарувај по датум:
2020-06-25

Хуманост е…

Кога си студент и кога ќе добиеш домашна платежна картичка и кога ќе си речеш, дома сум, со родителите сум, имам се што ми треба, средствата од картичката ќе ги подарам на некој на кој му се потребни повеќе од мене. Хуманост е кога ќе подариш на некој кој е барател на азил во нашата земја, некој кој е од Авганистан, некој кој се обидува да се снајде и некој кој се надева на добрината на луѓето далеку од неговата родна земја. Хуманост денеска се вика Ребека, бидејќи таа му купи велосипед на нашиот пријател од Авганистан за да може да стасува од една до друга локација. Инаку тој е волонтер во редовите на Црвениот крст и помага при преведување од персиски јазик на нашите мобилни тимови кои им помагаат на мигрантите и бегалците кои транзитираат низ нашата земја. Добро со добро се враќа.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.