Пребарувај по датум:
2019-07-09

Информација за обуката за брза проценка и камп менаџмент

Во рамките на твиниг програмата помеѓу Црвен крст на град Скопје и Црвен крст Телемарк од Норвешка во период од 14.06.2019 до 16.06.2019 во тренинг центарот „Солферино“ во Струга, беше одржан тренинг за брза проценка и менаџирање со камп на кој учествуваа 24 лица од кои 18 членови на Тимот за одговор при катастрофи при Црвен крст на град Скопје и 6 претставници од Црвен крст Телемарк – Норвешка. Предавачи на тренингот беа сертифицрани тренери од Црвен крст на Република Македонија. Во рамките на обуката беа презентирани и конкретни активности од страна на двете делегации во делот на одговор и дејствување при катастрофи како и во делот на спасување на планина и вода.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.