Пребарувај по датум:
2011-11-27

Информација За учеството на Црвениот крст на град Скопје во акцијата Денот на дрвото

И ова година Црвениот крст на град Скопје со мобилните тимовите за обезбедување се вклучи во акцијата Денот на дрвото.

Мобилните тимови со возила ги обезбедуваа локалоитетите Мршавци, Водно на вториот видиковец, на стартот на жичницата и кај милиниумскиот крст.
Во акцијата учествуваа волонтери оспособени за прва помош, планинските спасители и докторите вработени во Црвен крст на град Скопје.
Мобилните тимови беа во униформи а возилата обележени со знакот на Црвен крст и со знамиња на Црвен крст. Мобилните тимови беа препознатливи на сите локалитети каде се садеа дрва.
Во Мршавци миобилниот тим имаше три интервенции на колабси од кој еден мораше да го транспортираат до Скопје.
Покрај интервенциите нашите тимови се вклучија и во садење дрвја.
Студеното и магливо време не ги спречи хуманите волонтери и доктори крајно професионално и дисциплинирано да си ја завршат задачата и да дадат допринос за имиџот на Организацијата на Црвениот крст.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.