Пребарувај по датум:
2020-03-26

KFC со поддршка за волонтерите во мобилните тимови

KFC, цел месец, секој ден, ќе обезбедува по 30 гратис оброци за членовите на 10-те мобилни тимови на Црвен крст на град Скопје кои обезбедуваат логистичка поддршка на ранливи целни групи на територија на град Скопје, со цел намалување на ризикот од ширење на КОВИД-19 (коронавирус).  Во знак на благодарност и поддршка за огромната хуманост и безрезервната пожртвуваност на овие волонтери, од денес тие ќе уживаат во гратис вкусни, топли KFC оброци, подготвени со многу љубов.

Благодарност до тимот на KFC за придонесот во оваа хуманитарна активност на Црвениот крст.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.