Пребарувај по датум:
2012-03-29

Клуб 25 во посета на Транфузиологија

Во склоп на активностите на Клуб 25 на Црвен Крст на Град Скопје беа одржани две посети на Институтот за Трансфузиона Медицина со цел да волонтерите од клубот подобро да се запознаат со патот на крводарителот и даруваната крв.

Посетите беа одржани на 02 и 21.03.2012 година
Посетите беа одржани во соработка со Др.Горан Андонов кој на волонтерите и при двете посети им ја објаснуваше целата процедура на крводарување,обработка и чување на крвта,како и давање таму каде што е најпотребна.
На крајот на посетите волонтерите заедно со докторот дискутираа за сето она што го видоа,што научија и што претходно знаеја и за тоа дека се задоволни од целата соработка и пополнуваа анкетни листови.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.