Пребарувај по датум:
2018-10-28

Креативна работилница

Волонтерите на Црвен крст на град Скопје заедно со корисниците од дневниот центар за церебрална парализа Капиштец и нивните родители како и секогаш имаа одлично дружење. Овојпат го посетија Custom pub и заедно со долгогодишните пријатели од мото клубот Потфат реализираа креативна ликовна работилница. Позитивната енергија и многуте насмевки придонесоа да се реализираат успешни дела , а овие работилници и дружби надвор од центарот се многу важни за промена на секојдневието на корисниците и нивна социјална инклузија.

Активноста е дел од активностите поддржани од Комерцијална банка, а поддршката на членовите на мото клубот Потфат е позитивен пример во нашата заедница за полесно прифаќање на лицата со попреченост.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.