Пребарувај по датум:
2012-07-30

КРВОДАРИТЕЛИТЕ ТРИУМФИРАА НА ТРАДИЦИОНАЛНАТА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ПО ПОВОД ЗЕМЈОТРЕСОТ ОД 1963

Вкупно 240 крвни единици беа собрани на 26 јули на традиционалната крводарителска акција која Црвениот крст на град Скопје ја организира по повод катастрофалниот земјотрес кој го пторесе Скопје во 1963тата година.

Крводарителската акција се случи во Домот на АРМ од 09-17 часот, период во кој крводарителите и покрај осоебно високите температури можеа да ја покажат хуманоста на дело.
Броејќи 49 години во чест на денот на солидарноста, крводарителите направија чекор напред во унапредувањето на крводарителството во Р.Македонија кое се темели на принципите на доброволност и анонимност.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.