Пребарувај по датум:
2017-04-10

КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА

КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ПО ПОВОД

МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА РОМИТЕ 8 АПРИЛ

По повод Меѓународниот ден на Ромите – 8 Април, Клубот на млади на Црвен крст – Шуто Оризари преку Црвен крст на град Скопје, во соработка и поддршка на ЈЗУ Институтот на трансфузиона медицина на Република Македонија на 4 април 2017 година, вторник, во период од 9 – 14 часот организираше Крводарителска акција во просториите на Општина Шуто Оризари.

На акцијата се јавија 30 крводарители, од кои 16 даруваа крв, а 14 лица беа одбиени поради сезонска настинка, висок или низиок крвен притисок, тахикардија и сл.

Пред акцијата Клубот на млади на Црвен крст – Шуто Оризари, оддржа мотивациони крводарителски презентации во СУГС Шаип Јусуф, ОУ Браќа Рамиз Хамид и во Општината Шуто Оризари за вработените. Исто така беше информирано и локалното население преку флаери и плакати.

Настанот беше медиумски покриен од МТВ – ромската редакција и ТВ Шутел.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.